Stiati ca ...

Poti sa ne trimeti si tu informatia ta pentru rubrica ,,stiati ca "

probe de concurs Forta gravitationala a Lunii. Mareele. Luna este satelitul natural al Pamantului, desi comparativ cu marimea altor planete mama, Luna este un satelit neobisnuit de mare. Forta gravitationala a Lunii afecteaza Pamantul la modul foarte vizibil - Luna atrage apele din mari si oceane, dand nastere fenomenului de maree (flux si reflux - sau cresterea si descresterea nivelului marilor si oceanelor). Mareea apare ca urmare a atractiei gravitationale a Lunii si datorita faptului ca in urma acestei atractii apa se ridica mai usor decat uscatul (simplificare).
probe miss Daca scazi din orice numar suma cifrelor sale, rezultatul este multiplu de 9.
Exemplu, 25: 25 - (2 + 5) = 18
proba miss 2010 Daca iei orice numar, il inmultesti cu 9 si ii aduni cifrele pana ramai cu o singura cifra da, 9
adica un ex.
20: 20 * 9 = 180; 1 + 8 + 0 = 9
15: 15 * 9 = 135; 1 + 3 + 5 = 9
probele concurs Pielea hipopotamului are o grosime de 6,5 cm care îl apăra împotriva celor mai multe arme de vânătoare. Acest animal fuge mai repede decât omul, deşi cântăreşte în jur de 4 tone.
miss copilarie O vacă se poate îmbăta dacă mănâncă prea multe mere.
proba miss si mister Un om poate mirosi doar a douazecea parte (1/20) din ce poate mirosi un caine (de retinut).
probe miss si mister copilarie Albinele, broaştele ţestoase si termitele sunt complet surde.
stiati ca Cel mai inalt copac din lume. Cel mai voluminos. Cel mai batran. Recent s-a descoperit in America de Nord, in Parcul Natural Redwood, din California, un arbore numit Hyperion (Sequoia sempervirens) care atinge putin peste 115 metri. Acest arbore este chiar mai mare decat secularul Sequoia Gigantea!
Tot in California, au fost descoperiti si alti copaci gigant. E vorba de cel mai voluminos arbore, sequoia General Sherman, de 1486,6 metri cubi si cel mai batran copac, Matusalem, vechi de 4.650 de ani. Impreuna cu gigantul Hyperion au fost descoperiti alti doi copaci de inaltime apropiata acestuia.
Cu toate acestea, cel mai inalt copac care a existat pana acum pe Pamant a fost un eucalipt din Australia, descoperit in 1872, de 150 de metri.

Stiati ca ...

probe de concurs In padurile tropicale, unde nu se schimba anotimpurile, copacii nu au inele anuale.
probe miss Pe tarmurile Marii Mediterane creste un arbore busola - pinul de Alepo. Are inaltimea de 10-15m iar trunchiul lui este inclinat intotdeauna spre sud. Dupa acest semn poti determina punctele cardinale.
proba miss 2010 Numele de Google este o greseala de ortografie. Initial trebuia sa se numeasca Googol, un termen din matematica, care reprezinta un numar mare, egal cu 10100, adica 1 urmat de 100 de zerouri. Termenul a fost inventat de Milton Sirotta, nepotul de 9 ani al matematicianului american Edward Kasner.
Motorul de cautare urma sa primeasca acest nume datorita rolului pe care-l are: de a organiza cantitatea imensa de informatie disponibila pe web.
probele concurs Primul calculator electronic din lume s-a numit ENIAC (Electronic Numerical Integrator and Computer). A fost construit in 1946, la cererea Armatei SUA.
miss copilarie Piramida lui Khufu (Cheops in greceste). Parte a ansamblului mortuar de la Giza, este cea mai mare piramida, una din cele 7 minuni ale lumii si singura care a rezistat pana acum.

Construita acum aproape 4600 de ani, a fost finalizata in jurul anilor 2560 B.C., pentru ridicarea piramidei fiind necesari aproximativ 20 de ani. Initial inalta de aproximativ 146.47 de metri, a pierdut in timp aproximativ 8 metri in urma distrugerilor provocate de natura (cutremure) si de oameni (care au furat splendida piatra alba ce acoperea intreaga piramida pentru a construi case si moschei). Ceea ce vedem azi nu este piramida in forma ei finala, ci doar structura de piatra de granit de sub cele patru fete din placi de piatra alba perfect imbinate.

Vreme de 3800 de ani a fost cea mai inalta constructie cunoscuta, ridicata de om, pana la momentul constructiei, in 1300, a Catedralei Lincoln, in Anglia, care avea 160 de metri (care o depasea datorita turlelor si care in prezent genereaza costuri de 1 milion de lire sterline pe an pentru a fi mentinuta in forma actuala si pentru a se preveni prabusirea partiala, asa cum s-a intamplat pe la 1500).

Fiecare latura a piramidei este orientata aproape perfect catre cele 4 puncte cardinale. Fiecare latura masura aproximativ 230.37 metri, nicio latura nefiind egala cu celelalte, dar eroarea intre cea mai lunga latura si cea mai scurta era incredibil de mica, de sub 0.1% (58 milimetri), cladirile moderne avand erori acceptate de 0.2%.

Se speculeaza ca inaltimea initiala a piramidei lui Cheops inmultita cu un miliard da aproximativ distanta de la Soare la Pamant. Se crede ca vechii egipteni au stiut sa codeze in dimensiunile si pozitionarea piramidelor o reprezentare a masurilor cerului si Pamantului.
proba miss si mister Cele 7 minuni ale lumii:

1) Marea piramida a lui Khufu din Giza - construita ~ 2560 B.C.
2) Gradinile suspendate ale Semiramidei din Babilon - construite ~ 600 B.C. - distruse in urma unui cutremur ~ secolul I A.C.
3) Templul zeitei Artemis din Efes - construit ~ 550 B.C. - distrus in urma unui incendiu ~ 356 B.C.
4) Templul lui Zeus - construit ~ 435 B.C. - distrus in urma unui incendiu ~ secolul V - VI A.D.
5) Mausoleul din Halicarnas - construit ~ 350 B.C. - distrus in urma unui cutremur ~ 1494 A.D.
6) Colosul din Rodos - construit ~ 290 B.C. - distrus in urma unui cutremur ~ 224 B.C.
7) Farul din Alexandria - construit ~ secolul III B.C. - distrus ~ 1400 A.C.
probe miss si mister copilarie Brazilia este singura tara care a jucat in fiecare Cupa Mondiala.
stiati ca Locul situat cel mai departe de ocean: lânga oraşul Urumqi (China) - 2648 km până la cel mai apropiat ţărm.
Curcubeul este un fenomen optic şi meteorologic manifestat prin apariţia spectrului luminos atunci când lumina se refractă prin atmosfera suprasaturată de vapori de apă, de cele mai multe ori apărând după ploaie. Curcubeul ia forma unui arc roşu la exterior şi violet la interior. Secvenţa de culori e cea a spectrului luminii albe, adică: roşu, portocaliu (oranj), galben, verde, albastru, indigo şi violet.
Lumina albă se separă în diverse culori (lungimi de undă) atunci când intră într-un strop de apă fiindcă roşul se refractă sub un unghi mai mic decât albastrul. La iesirea din strop, raza roşie părăseşte stropul sub un unghi mai mic decât unghiul de refracţie al razei albastre, iar separarea culorilor realizează curcubeul.
New York este singurul oraş din Statele Unite unde mai mult de jumătate din populaţie nu deţine o maşină. În Manhattan, mai mult de 75% din rezidenţi nu au maşină - la nivel naţional procentajul e doar de 8%.

Stiati ca ...

probe de concurs La granita intre Uganda si Kenia, se afla muntele Elgon, parte a rezervatiei naturale Elgon Mountain Park.
Acesta este un munte vulcanic stins cu foarte mult timp in urma si strabatut de nenumarate pesteri si cavitati neobisnuite.
Se spune ca unele din aceste cavitati ar fi fost sapate in munte de elefanti si de alte animale in cautarea lor dupa necesarul zilnic de sare.
Din cauza pantelor abrupte, muntele este zilnic spalat de minerale de apele de ploaie, exceptie facand aceste cavitati, care actioneaza ca o umbrela in fata ploilor, protejand astfel sarea din interior, scoasa la suprafata din adancurile muntelui datorita umiditatii.
In unele cavitati se pot vedea in fiecare noapte animale din rezervatie care vin sa-si ia portia de sare, fenomen care se crede ca este unic in lume.
In fiecare noapte se creeaza adevarate ambuteiaje intre animalele erbivore venite sa-si ia necesarul zilnic de sare. Din pacate si animalele de prada sunt la fel de prezente.
Prin anii '80 aici s-a inregistrat si unul din cele mai grave episoade din rezervatie, braconierii organizand o ambuscada la iesirea elefantilor dintr-o astfel de cavitate, impuscand 10 elefanti, pentru a lua fildesul si a-l valorifica, desi zona se afla intr-o zona protejata.
Numarul elefantilor ajunsese in ultimii zeci de ani de la 1000 de exemplare la doar 100, in urma braconajului.
In prezent turmele de elefanti sunt pazite de politisti inarmati care le insotesc zilnic de-a lungul versantilor, numarul acestora crescand de la 100 la 120.
probe miss Girafa, cel mai inalt mamifer din lume, alearga aproape la fel de repede ca un cal, insa doar pe distante scurte (~ 50km/h, calul de curse ~ 70km/h) si poate rezista mai multe zile fara apa, luandu-si necesarul din frunzele copacilor. Desi se spune ca girafa poate rezista mai mult timp decat camila fara apa, doar pentru comparatie, camila poate rezista 10 zile fara apa in timpul verii si pana la 2 luni in sezonul rece, timp in care poate pierde si 30% din greutatea corporala, situatie in care majoritatea animalelor ar muri.
proba miss 2010 Din veninul cobrei, unul din cei mai veninosi serpi din lume, se obtine antidotul pentru muscaturile de sarpe.
probele concurs Numele de jaguar provine dintr-un cuvant al indienilor americani care insemna "ucigas care isi rapune prada dintr-o singura saritura".
miss copilarie Numele lunii ianuarie vine de la zeul roman Janus, zeul uşilor şi al porţilor, cel cu două feţe, cu una privind spre anul trecut şi cu cealaltă privind spre anul ce urmează.
proba miss si mister Luna ianuarie a fost introdusă în calendarul roman în jurul anului 700 î.Hr. Până atunci anul avea doar zece luni (304 zile).
probe miss si mister copilarie Exista nu doar oxigen gazos ci si oxigen lichid. Din 800 de litri de oxigen gazos se obtine un litru de oxigen lichid.
stiati ca Stratul exterior ce alcatuieste Pamantul - scoarta terestra - este alcatuit dintr-un strat subtire de roca, usor elastic, care se poate deplasa, ducand cu el si crusta solida de la suprafata - proces numit deplasarea placilor tectonice.
Scoarta Pamantului se divide in aproximativ 15 fragmente mari, sau placi, care se deplaseaza in directii diferite. Cand doua placi tectonice intra in coliziune, are loc procesul de "incalecare" - una din placi se deplaseaza peste cealalta - in cursul acestui proces aparand cutremure si ridicandu-se lanturile muntoase.

Ce ar putea invata o fiica de la tata?

 

Ce-ar mai putea invata o fata doar de la tatal ei in ziua de azi cand mamele contemporane, emancipate pana in varful unghiilor, cred ca pot rezolva orice lucru de unele singure?

E o intrebare fireasca date fiind schimbarile de mentalitate care au avut loc in ultimii 10 ani. Si totusi, modelele parentale nu s-au neutralizat intr-atat de mult incat notiunea de mama sa o suplineasca pe cea de tata. Sunt cateva lucruri pe care fiica ta nu le poate invata decat de la tatal ei.

Cum “functioneaza” sexul opus

Primele discutii despre sex sunt de regula “specialitatea” mamei. Ea o va lamuri cel mai bine cum stau lucrurile cu barza. Dupa cativa ani, timp in care toate aceste informatii se vor aseza in capusorul ei, o discutie tata-fiica despre baieti este mai mult decat binevenita. Ok, dar despre ce? Iata o posibila tema de discutie:

Baietii buni versus baietii rai. Din nefericire, cei din urma sunt si cei mai carismatici. Drept urmare, o astfel de discutie va va scuti de momentele usor penibile in care odrasla voastra se va intoarce acasa de la scoala de mana cu o clona a lui Adi Mutu, sau cine stie ce alt prototip teribilist. Grija mare la abordare: “lumea e rea”, “niste profitori”, “sexul poate avea urmari grave” nu sunt formulari care sa dea roade. Vor fi taxate drept “morala” iar ea va evita orice discutie viitoare pe acest subiect. Frumos ar fi sa o inviti in oras, la un date tata-fiica, si sa-i arati prin puterea exemplului personal, cum trebuie sa se poarte un cavaler cu o domnisoara.

Sa fie oricand stapana pe situatie

V-ati gandit ca la un moment dat sa-i cumparati o masina. Buuun. Adu-ti aminte de cate ori ai injurat (macar in gand!) o femeie la volan care uita sa semnalizeze. Ti-ar conveni ca fiica ta sa aiba parte de astfel de sicane? Nu! Drept urmare, inainte sau chiar si dupa ce si-a luat permisul, propune-i sa faceti o tura cu masina, doar voi doi, ca sa-ti arate ce a invatat. Daca esti un sofer cu o oarecare experienta nu-ti va lua mult sa-i depistezi punctele slabe. Din nou, insa, ai grija sa nu para ca o dascalesti.

N-ar strica nici s-o inveti cateva lucruri despre ce se intampla sub capota. Arata-i cum sa-si schimbe singura uleiul si unde se toarna lichidul pentru curatat parbrizul. Sau, ceva ce ii va fi cu siguranta util, cum sa-si inlocuiasca roata in caz de pana. In felul asta nu v-a fi nevoita sa depinda de ajutorul a tot felul de necunoscuti dubiosi.

Alte lucruri pe care ai putea s-o inveti:

-sa schimbe becurile (ai fi uimit sa vezi cate dintre noi habar n-au sa faca asta)

-cum sa umble la panoul de sigurante

-cum sa foloseasca bormasina

Cum sa-si deschida primul cont de economii

Daca e obisnuita cu pusculita, trecerea la un cont de economii i se va parea usoara, fiindca deja cunoaste semnificatia expresiei „strange bani albi pentru zile negre”. Pasul urmator va fi sa-si administreze singura banii si sa invete cum si in ce investeasca. Arata-i cum sta treaba cu facturile, deschide-i un cont la o banca de incredere, si invat-o, spre exemplu, cum sa-si achite factura de telefon pe internet. Viata de adult implica multa birocratie. E bine sa stie ce-o asteapta si sa faca fata unor astfel de situatii plictisitoare, dar inevitabile.

Tehnici de autoaparare

Nu vorbim neaparat de karate. Important este sa nu plece niciodata de la premiza ca femeile sunt sexul slab si sa stie cum sa raspunda atat la gesturile obscene cat si la comentariile rautacioase. Tu ii poti arata cel mai bine cum sa iasa din astfel de situatii.

Ca frumusetea nu insemana neaparat 90-60-90

Discutiile legate de frumusete sunt o sarcina care ii revine de obicei mamei. Ea va fi prima persoana care ii va spune ca frumusetea vine din interior, ca este un lucru care tine in primul rand de caracter si ca in absenta neuronilor, un fizic de invidiat este egal cu zero. Un singur amendament: nu stiu cat de credibile vor mai fi aceste vorbe de duh cand fiica ta va fi lasata balta de pustiul dintr-a opta pentru colega de banca care poarta mini. Sotia ta ii va spune probabil resemnata ca "asa sunt barbatii". Aici intervii tu: fa-o sa inteleaga ca pentru tine este si va fi intotdeauna cea mai frumoasa si ca la momentul oportun, va intalni un barbat care sa o aprecieze la adevarata ei valoare. Astfel, rostita de tine, zicala cu "frumusetea vine din interior" va capata sens si va inceta sa mai fie o vorba goala.

Ultimele cautari :
despre copii , lumea copiilor , muzica pentru copii , melodii in spectacol , miss si mister , dintii de lapte la copii , caderea dintilor la copii ,